BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

29 Mart 2010 Pazartesi

KADINLAR VE “KAHRAMANLARI”

Yüzyıllardır süregelen kahramanlık kavramı ataerkil toplum yapılarından dolayı genellikle erkeğe atfedilen bir özellik olmuştur.Kadınlar da tüm yaşantıları boyunca kahramanlık kavramıyla kimi zaman gizliden gizliye kimi zamansa aleni bir şekilde haşır neşir olmuşlardır.Kahraman olan erkekler ve kahramanlığa muhtaç kadınların yüzlerce yıllık bir serüveni vardır.
Kadınlardaki kahramanlık atfetme güdüsü öncelikle babayı kahraman ilan ederek başlar. O baba ki erkeklerin en güçlüsüdür ve aynı zamanda savunmasız kızını hayata karşı koruyabilecek tek varlıktır. Babaya duyulan hayranlığın ileri boyutu oedipus kompleksi olarak da karşımıza çıkabilir. Oedipus kompleksinde hayranlık neredeyse aşka dönüşmüştür. Oedipus kompleksi olmasa dahi pek çok kadından babam gibi bir erkekle evlenmek isterim ya da hiçbir erkek babam gibi olamaz cümlelerini duyabiliriz.
Çocukluk döneminde babadan ya da bir erkek figüründen yoksun olan kızlar maalesef ki tüm hayatları boyunca bu figürü tamamlamakla bilinçsiz olarak uğraşırlar. Onlar hayatları boyunca bir kahraman arayıp dururlar. Sadece çocukluk dönemimde erkek figüründen yoksun kalmış kadınların değil aslında bütün kadınların gizlice aradıkları bir kahramanı vardır.
Özellikle ergenlik döneminde sanatçı bir erkeğe aşırı hayran olma durumunu hemen hemen tüm genç kızlar yaşamıştır. Erkekler de ünlü birine hayranlık duysalar da onların hayranlıkları genellikle kadınlarınki kadar aşırı olmaz. Çünkü kadınlar için hayranlık besledikleri o adam hayatlarının kahramanı olan bir prenstir ve onlar o prens üzerinden geleceğe dair romantik hayaller kurarlar. Hatta bazıları o prensi öylesine içselleştirir ki ona ait olduğuna ve onunla evleneceğine dahi inanır.
Kadınların mükemmel bir kahraman arama isteğinin adı psikolojide sindrella kompleksi olarak geçmektedir. Sindrella kompleksi olan kadınlar güvenle bağlanabilecekleri, herkesten üstün görebilecekleri, onları kayıtsız şartsız koruyacak ve mükemmel olacak bir adam ararlar. Bu kadınlar bağımsızlıklarını sığınma isteğine ve korkularına kurban ederler.
Ben tüm kadınların uç noktalarda olmasa da sindrella kompleksine sahip olduğunu düşünüyorum. En feminist diye geçinenimiz bile bazen onu koruyup kollayan bir erkeğin kollarında ağlamak, onu koruyan birinin olduğunu hissetmek ister. Toplumsal öğretiler öylesine ataerkil ki ne yazık ki biz kadınlar kendi ayaklarımızın üzerinde durduğumuz zaman sanki kadınlıktan uzaklaştırılmış ve savunmasızmışız gibi hissediyoruz.
Kısacası ataerkil toplum normları ve öğretileri modern kadının bile fark etmeden kabul ettiği normlar ve öğretilerdir. Bu öğretilerden olan “kahraman erkek” kendini sıklıkla gösterir. Kahramanlık erkeğe atfedilirken iyi bir kahramana sahip olmak da tüm kadınların düşlerini süsler.

2 yorum:

Aylin Katze dedi ki...

kahraman sıfatı giymiş erkekler ve bir kahramana ihtiyac duyan kadınlar..
dolaylı yoldan yine ataerkil sistemin en temel taşı olan kadının erkeğe muhtaçlığı, zorundalıklığı ortaya cıkarken şu şarkı sözüyle noktalamak istiyorum cümlemi..
hiçbir norma, öğretiye aldırmadan mırıldanarak;
Im a supergirl and supergirls don't cry.. Supergirls just fly (:

sosyalice dedi ki...

Pek güzel yorumun ve buna uygun şarkı önerin için teşekkür ederim bebeğim (: